• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Karsniya-KAPI-K%C3%96Y%C3%9C/387816791306924?fref=ts
  • https://twitter.com/karsniyali
    • 6. Acı Su ve Yayla Festivalinden
    • Kışlalarımız (Yaylalar)
    • Oktay AKPINAR'ın arşivinden
    • Yasak'dan
    • Panteb'dan
    • Sözü olan erlerin meydanı "Cami Kapısı"
    • Kürdevanın eteğinde "Karsniya Koyunları"
    • Muhtarımızın
    • Festivalimizden 2019
    • Karsniya'da Kış
    • Ertuğrul AKPINAR arşivinden
    • Cami Kapısı Sohpetlerinden
    • Şifa kaynağımız "ÇERMİK"
    • Camimiz
    • Alettebler
    • Karsniyaspor Antrenmanda
Necat BAYRAKTAR
necatbayraktar@hotmail.com
Bizim İçin ARTVİN; Ya başkaları için?
29/11/2010

Gençlerin genlerinde gurbet, anaların yüreklerinde hasrettir. Gurbette kendini havalara kaptıran Dilfez, az kala ki onu tanıyamayan Şevket Emiydur. Ama her Artvinli mutlaka bir Livaneli’dir.

     Pancarcıda ihu ile Ağır Bardır. Ata barıdır. Deli Horon, sarıçiçek ve Hemşin horonudur. Düğünlerde davul zurna, Tulum ve akordeon ve oyuncudur. Türkülerde Koyuncu, koççari, cilveloy ve Kaymakam Konağından gelen çift jandarmadır.

     Dört mevsimde dört bin renk, yaylalarda tutiya ve sarıçiçek, doğanın en haşin yüzüyle karşılaştığımız gerçektir.

     Kimilerine göre en derin vadilerle yedi yerden yarılmış, yedi yüksek dağın tepesine gerilmiş, yedi başlı bir dev, kiminin gözünde içinde nice günler yaşadığımız paykonlu, köşkülü, pedavra çatılı ahşap bir evdir. Kimine göre Beyaz, kimine göre yeşilin tüm renkleridir.

     Delikanlılara göre bakır güğümlerle çeşmeye giden bir köylü kızı, çocuklara göre boynu ponçağlı kuzu, karnı acıkmış elleri üşümüş bir çalışana göre ocakta yanan odunun közüdür.

     Lokantalarında çağ kebap, külekte kaymak, tavada kuymak, teşdide pekmez, güveçte acı peynirdir. Bakır güvecinde pişen yemek, pilakide pişen kara ekmek ve çadi, çoğu zaman omuzlarda ağır yük çekmektir. Hopa’da Arhavi’de hamsili ekmek, Ardanuç’ta, Şavşat’ta ceviz içli ketedir.

     Kimilerine göre tarlayı karasabanla sürmek, çayırları tırpanla biçmek, yaylalarda buz gibi sular içmektir.

     Murgul’da bakırdır. Sadece çalışanların değil, tüm Artvinlinin yaşadığı şanlı grevdir. Yetmiş sekiz kuşağına göre kapkara bir on iki eylüldür. Halkın tek, tek karakollardan gençlerin işkencelerden geçmesidir. Kimilerine göre Sirya şarabı, Şurmak Bağları, gençlere göre çatışmalarda kırk beş yoldaşlarını kaybettikleri Artvin Dağlarıdır. Yolları dönemeçlidir, dikenlidir, taşlıdır. Kıvrım, kıvrımdır. Tırpanın natında yazılı kalan “Tek yol devrimdir“   

     Artvin demek; aynı yürekle okullarda bir arada olmak, yıllar yılı en ön sıralarda kalmaktır. Efkaridir. Deryamidir. Şairdir. Kitaplar dolusu mısra mısra, hece hece, özlem dolu nice nice şiirdir. Tümümüzün hayatımızın ön sözü, gurbette hasta yatağında yatan bir adamın son sözüdür. Artvin…     Ama başkaları bizim gördüğümüz yerden görmüyor Artvin’i;  örneğin; Uğur Dündar’a göre; Bir müdür bir gardiyandan başka hiçbir canlının bulunmadığı cezaevidir. Bir başka yabancıya göre; yoksulluğu tanıyan, yolsuzluğu ve hırsızlığı tanımayan, sokak çocuğu olamayan bir şehirdir. Ahmet Turan Alkana göre; Türkiye’nin Amazonu, en hızlı akan nehri, gökyüzünün alnından öptüğü; bulutlarla yüksek nehirlerin cilveleştiği şehridir.     Şair Abdülkadir Budak, Artvin'i bir tek cümle ile özetler; "Bu şehir gezilmez, Artvin'e ya çıkılır ya da inilir."   Yavuz DONAT bir soru soruyor. Artvin’i tanıtmak için... Trafik lambası mı? O da ne?

      Dünyada "trafik lambası olmayan kent duydunuz mu* Ya Türkiye'de? Evet, var: Artvin.  Örneğin "5 yolun birleştiği" bir kavşak, Cumhuriyet, İnönü ve Hürriyet Caddeleri bu kavşağa açılıyor. Ayrıca iki de sokak… Kavşak "Halit Paşa Camii'nin karşısı"
Trafik ışığı ise "yok." Kaza yok, birbirini sıkıştıran araç yok, yayaya saygısızlık yok, korna çalan yok. Herkes "sanki trafik ışığı varmış gibi" davranıyor.  "Trafik kuralı ihlali" sıfır… Kavşakta trafik polisi var mı derseniz... Hayır, polis de yok.  Artvin "çok değişik bir yer… Gittik, gezdik "tek bisiklet göremedik." "Artvin okumaktan gurur,  paylaşmaktan onur duyanların kentidir diyor
Yavuz Donat…

     Artvin Valisi;  Orhan KIRLI ise şöyle anlatıyor:  

 “Türkiye’de trafik sinyalizasyon lambası bulunmayan tek il olmasına rağmen trafik kazası olmayan tek il de Artvin’dir.  Nüfusu 23 bin 157 olan Artvin il merkezinde, trafiğe kayıtlı araç sayısı 11 bin 303. Neredeyse her 2 kişiye 1 aracın düştüğü ilde, bu oran Türkiye rekoru olarak kabul ediliyor. Buna rağmen kaza olmaması ayrı bir rekor olarak gözüküyor.   

     *İşte bizim bildiğimiz yerden ve onu tanıyan, tanımaya çalışan yabancıların gözüyle ARTVİN böyle bir yer. Biz duygularımızla yaşadıklarımızla anlatıyoruz. Onlar gözlemleri ile daha başka açılardan bakarak… 2010 -11- 28 / Sakarya



2154 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KÜRDEVAN - 19/12/2018
Umut tarlasına tohum ekerken Yoksulluğun bileğini bükerken Yeni hedeflere kürek çekerken Türlü yola düşünceye başvurduk Hayal dünyamızı yeniden kurduk
Diyorum - 25/02/2017
Siyaset yapanın koluna sazı Almasına artık hayır diyorum Beş asır öncenin - davullarını Çalmasına artık hayır diyorum
Algı yönetimi: Ne demektir? - 16/01/2017
Ülkemizde son bir yıl içinde çok kullanılan bir kavram... Peki nedir algı yönetimi? Toplumun algılarını özellikle siyasette kontrol etme istenilen doğrultuda yönlendirmektir.
Burası Türkiye Yıl: 2014 - 16/05/2016
4 Bin çocuk için taciz davası açıldı. Her ay 650 çocuk için adli tıpa taciz davası geliyor. Zorla evlendirilen kız çocuk sayısı: 31 bin 337
EFKÂR TEPESİ - 21/02/2016
İstemem ne küpe ne altın zincir Su altında ağlar beyaz bir incir Cerattepe gitse yüreğim sancır Dere sesi /dalga sesi / çay sesi Selam memleketim Efkâr Tepesi
Bir Kuş - 01/01/2016
bir ben varım bir de turna yanımda Bir kuş bakışındayım dostum Rüzgârlara karıştı ıslıklarım Zaman mı önümde benim Ben mi arkasındayım zamanın bilmiyorum
Zehirli Dil - 30/10/2015
Ezop ve Dil başlıklı bir yaşanmış öykü olduğunu okuduk. Sanıyorum çok kimse bilir. Onu burada anlatmayacağım.
Haddini Bilmek: - 12/08/2015
Özellikle siyasilerin ağzından bu günlerde sık, sık duyduğumuz ‘’haddini Bilmek’’ deyimi dilimizde çok kullanılan deyimlerden biridir.
Gezinin İkinci Yıl Dönümü: - 31/05/2015
Toplumsal Tarihimize “GEZİ OLAYLARI” olarak geçen eylemlerin ikinci yılındayız. Herkesin bildiği gibi… İstanbul da Gezi Parkının bulunduğu alana AVM yapılması amacıyla başlayan hükümet girişimine o çevrede yaşayan insanların karşı çıkışıyla başlayan
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam22
Toplam Ziyaret359093
Saat
Hava Durumu
AlışSatış
Dolar35.672935.8158
Euro37.207437.3565