• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Karsniya-KAPI-K%C3%96Y%C3%9C/387816791306924?fref=ts
  • https://twitter.com/karsniyali
    • 6. Acı Su ve Yayla Festivalinden
    • Kışlalarımız (Yaylalar)
    • Oktay AKPINAR'ın arşivinden
    • Yasak'dan
    • Panteb'dan
    • Sözü olan erlerin meydanı "Cami Kapısı"
    • Kürdevanın eteğinde "Karsniya Koyunları"
    • Muhtarımızın
    • Festivalimizden 2019
    • Karsniya'da Kış
    • Ertuğrul AKPINAR arşivinden
    • Cami Kapısı Sohpetlerinden
    • Şifa kaynağımız "ÇERMİK"
    • Camimiz
    • Alettebler
    • Karsniyaspor Antrenmanda
Adem Kaya
ademkaya08_@hotmail.com
TÜRKİYE’DE SOL VE SOLUN TARİHİ
04/11/2014
    Anadoluda halk hareketleri  Babai’ler harekatı olarak bilinen Baba İlyas Harekati ile başlar Anadolu Selçuklu Devleti’ne karşı  yapılan bu harekat 1239da Baba İlyasın asılmasıyla sona erer.

    Karışık egemen güçlerin Anadolu  Türkü üzerindeki egemenliği olan Osmanlı Devleti 1299da kurulur. Devlet kuruluş aşamasını tamamlar, Anadolu Beyliklerini kendisine bağlar. Timur’la savaşan Yıldırım Bayezıt 1402 Ankara Savaşını kaybeder, devlet sarsılr Musa Çelebi devleti yeniden toparlar, fakat halk memnun değildir. Şeyh Bedrddin İsyanı patlak verir. Şeyh Bedrddin olayı toplumsal olyadır. Düzen değişikliği(Halk iktidarını amaçlayan bir harekattır) hedflenmiştir. Torlak Kemal, Börklüce Mustafa ve Şeyh bedreddin’in asılmalarıyla 1417de sona ermiştir.

       Osmanlı İmparatorluğu boyunca çeşitlı ayaklanmalar olmuş bunlara toptan Celali İsyanları denmiştir  Celali İsyanları Düzen değişikliği amacıyla değil haksızlığa, adaletsizliğe karşı yapıla harekatlardır. Derken 1789 Fransız İhtilali olur. İhtilal Osmanlı aydınlarını etkiler. Millet ulus olma kavramları gelişir. Kuleli Olayı, Talebe-i Ulum olayları gibi küçük çaplı olaylar yaşanır.

      1865 yılında Namık kemal, Ali Suavi, Ziya Paşa Şinasi v.s. gibi aydınlar bir araya gelerek GENÇ  OSMANLILAR CEMİYETİ’ni kurdular. Baskı ve tutuklamalar yüzünden avrupaya kaçtılar. Avrupada Junyor Türkler olarak adlandırılan bu gurup (Türkiyede Jon Türkler olarak bilinir.)1876da Meşrutiyeti ilan etirdi  1877-1878 Osmanlı  Rus savaşında Osmanlı yenilince İkinci Abdülhamit meclisi feshederk İstibdat Devrini  başlattı.

     1889 mayısında İstanbul Tıbbiye Mektebi  talebeleri Ohirili İbrahim Temo, Arapkirli Abdullah Cevdet, Diyarbakırlı İshak Süküti, Kafkasyalı Mehmet Reşit ve Bakülü Hüseyin Zade Ali Bey  İTTİHAD-İ  OSMANİ  CMİYETİ’ni  kurdular. Bu cemiyetde avrupada faaliyet gösterdi 4Şubat 1902de Paris’te yapılan toplantıda  Prens Sabahattin’le görüş ayrılığı oldu. Prens Sabahattin Örgütten ayrılıp Hürriyet ve İtilaf(Özgürlük ve Anlaşma) Fırkasını kurdu. Geride kalan Cemiyet üyeleri adlarını İTTİHAT VETERAKKİ (Birlik Ve İkerleme) Fırkası olarak değiştirdi. 3temmuz 1908de Kolağası Resneli Niyazi yanına aldığı gönüllülerle dağa çıkarak Hürriyet ilan edilinceye kadar silah bırakmayacağını söyledi. Hemen ardından Miralay Enver’de Makedonya Dağlarına çıktı. Manastır veSelanik’te 3.ordu halka silah dağıtıp Hürriyet ilan etti. İsyanı bastırmak için  görevlendirilen Şemsi veTatar Osman Paşa’lar başarılı olamadılar, böylece  İkinci Meşrutıyet ilan  edildi. Bu durumu hazmedemeyen gerici güçler Volkan gazetesi ve padişah Abdülhamitin desteklediği  Derviş Vahdeti önderliğinde ki yobazlar 31 mart( 13 nisan 1909) da ayaklandı. Ayaklanma 3. Ordu tarafından  bastırıldı. İkinci Abdülhamit Tahttan indirildi yerine Mehmet Reşat  padişah oldu. Yapılan serbest seçimleri İttihat ve Terakki kazandığı halde hükümeti kuramadı Bunun üzerine Bab-ı Ali baskını gerçlştirildi İktidar olan İttihat ve Terakki Osmanlıyı Birinci Dünya Harbine soktu. Harpten yenik çıkınca Talat Paşa Hükümeti istifa etti. Partinin önde gelen liderleri yurt dışına kaçtı. İtthat ve Terakki 5 kasım 1918de Kendini feshetti Yerine TECEDDÜT  FIRKASI(Yenilik partisi) kuruldu. Osmanlı yıkıldı Sevr antlaşması ,derken yurdun işgali başladı.

     Kurtuluş savaşı yılları, Anadoluda egemen olma yarışına sahne oldu. Bir çok örgüt  kuruldu kapandı. İç isyanlar çıktı. Bu dönemde sol  örgütler Yeşil Ordu, Hafi(gizli) Kominist Partisi, Halk İştirakiyun Partisi,Halk Zümresi gibi örgütlenmeler 1920- 1922 Tarihleri arasında kurulup kapandı. Mustafa Suphi olayı yaşandı. Derken savaş kazanıldı, Cumhuriyet ilan edildi.Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu.Devlet ulus devleti değeri üstüne kurulduğu için tekçi, farklılıkları rededen Türkçülüğü öne çıkaran bir bir yapıya sahipti. Tek parti dönemi Atatürk Devrimlerinin gerçekleştiği dönemdir. Bu dönemin önemli olayları Nazım Hikmet ve Sabahattin Ali olaylarıdır 1946da çok partili hayata geçildi. 1950de Demokrat Parti iktidar oldu. Artık sola geçit yoktur. Hürriyetler kısıldı ,basına sansür kondu, muhalefetin sesi kısıldı ,Köy Enstitüleri, Halk evleri kapatıldı. Tahkikat komusyonları, Vatan Cepheleri kuruldu. 1960 darbesi D.P. İktidardan uzaklaştırıldı.

     Üniversite  gençliği o yıllarda  Türkiye  Milli  Talebe  Federasyonu (T.M.T.F.), Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı (T.M.G.T.)  şeklinde örgütlenmişti. 1960 ihtilaliyle sağlanan kısmi özgürlük sol yayınların basım ve satımının yanında  Rus ve Çin devrimini anlatan her türlü yayınların serbstçe basım ve yayınını serbest kıldı. 1961 yılında İstanbul’daki bazı sendikalar Türkiye İşçi Partisi’ni (T.İ.P.) kurdular Mihri Belli Parti başkanı seçildi.

      Bazı Üniversitelerde Fikir  kulüpleri vardı, bazılarında yenı kuruldu. Sol görüşlü üniversite gençliği İşçi partisine üye olmaya başladı. Bu srada Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi asistanı olan Doğu Perinçek İşçi Partisi Çankaya şübesi üyesidir. Bir çok öğrencinin işçi paertisine üye olmasını sağlar. 1966 da Yapılan kongrede T.İ.P. başkanlığından Mihri belli düşürülür, Mehmet Ali  Aybar- Behice Boran kliği getirilir. Hem T.İ.P te hemde Gençlikte Kırılma noktası olur, ayrışmalar başlar. 1965 te Fikir Kulüpleri Federasyonu kurulur. Sol görüşlü öğrencilerin üniversite işgalleri ve alan çalışmalarına karşılk sağ görüşlü öğrencilerde ülkücü gençlik, ak gençlik şeklınde örgütlenerek silahlı eğitim almışlardır.

    Doğu Perinçek 1967 mayısında Almanya’ya sıtaj yapmaya gıder. Orada Berlin Türk Toplumcular Ocağını kurarve  başkanlığına seçilir. 1967 sonbaharında yurda  döner ve form dergisinde çalışır. 1968 yılında Rusya’nın  Çekoslavakya’yı işgali, T.İ.P. vebazı öğrencilerin bu işgali kınayıp Kızıl emperyalizm olarak değerlendirmeleri gençlik üzerinde ikinci bir kırılma olur. Buarada Milli Demoratik Devrim Tezi tartışmaya atılr. Milli Demokratik Devrim(M.D.D.). Sosyalist mücadelede Antiemperyalist ve antifeodal mücadeleyi içerir. Leninizmin zorunlu aşamasıdır. Lenin ve Stalin’in katıldıkları 3. Enternasyonalda ortaya atılmış, Mao  tarafından da kabul edilmiş bir tez dir.Sömürge-yarısömürge ve feodal ülkelerde geçerlidir.

     Milli Demokratik Devrim küçük burjuva reformistlerinin öncülüğünde(Sivil-Askeri bürorasi) yapılan demokratik hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, toprak reformu, dilve din reformları ülkenin bağımsızlaştırılması ulusal ekonominin geliştirilmesini kapsar. Bu tez Harun Karadeniz hariç tüm öğrenci liderlerince kabul edilmiştir.

    16 şubat 1969 da  İşçi sendikalari ve Üniversite gençliği Emperyalizme ve sömürüye karşı yürüyüş düzenler. Otuz bin kadar kişinin katıldığı yürüyüş silahlı sağ militanlarca basılır. Dursun Erdoğan ve Turgut Aytaç öldürülür, yüzlerce yaralı vardır. Tarihe Kanlı Pazar olarak Geçen bu olaydan sonra sol gençlikte silahlı mücadele kararı alarak Devrimci Güç Birliğini kurar(D.G.B)   6 ekim 1969 da Fikir Kulüpleri Federasyonu  kongresini yapar. Adını Devrimci Gençlik Federasyonu  DEV-GENÇ olarak değiştirir. Bu kongrede Aydınlık dergisinden ihraç edilen  Münir Ramazan Aktolga Doğu Perinçek gurubunu  sol radikal cuntacılıkla suçlar. Bu kongrede Fikir ayrılıkları gün yüzüne çıkar kılıçlar çekilir guruplar netleşmeye başlar. Bölünme yaşanır.

     Doğu Perinçek gurubu suçlamalara cevaben: Bölünmede etkin olan temel ayrılık noktamız kitle çizgisi sorunuydu. Bize göre devrimci hareket önemli noktaya gelmişti Ya işçi Köylü diğer halk yığınları kaynaşıp devrimi başarıya ulaştıracak maddi bir kuvvet haline gelecek, yada kitlelerden kopuk aydınlar ve gençlik  hareketi seviyesinde kalacak. Bunun sonucu olarak bazen anarşizme bazen de teslimiyetçiliğe dönüşecektir.

    Yollar ayrılmıştır. Önceleri birlikte yürüyen Gezmiş veÇayan gurubu Temel güç Önder güç seçiminde anlaşamazlar. Onlarda ayrılır.

    Yollarına T.İ.P. le berber yürüyen Doğu Perinçek,  İbrahim  Kaypakkaya Harun Karadeniz Gün Zileli Atıl Ant Muzffer Oruçoğlu v.s. Türkiye İşçi Partisinin  Ulusal kalkınma politikası, Kürt sorununa bakışı, kurtuluş savaşı tezlerini eleştirerek T.İ.P ten  ayrılp Türkiye İhtilalcı İşçi Köylü (T.İ.İ.K.P.) partisini kurarlar.

    Mahir Çayan Münir Ramazan Aktolga,Yusuf Küpeli, Hüseyin Cevahir v.s  Türkiye Halk Kurtuluş Partisi –Cephe’yi kurarlar. 

     Deniz gezmiş, Yusuf aslan,Hüseyin İnan v.s. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu(T.H.K.O.) nu kurarlar Örgütler eylemlere devam ederler.Adam kaçırma Banka soyma Üniversite işgalleri Mitingler Protesto yürüyüşleri Dağlarda Silah talimleri Filistin’e gidip gelmeler. Derken yakalanmalar işkenceler çatışmalarda ölmeler devam ederken 12 mart ve sıkı yönetim gençliğin üstüne kabüs gibi çöker  Aranmalar saklanmalar ve kaçmalar başlar. Ancak örgütsel  faaliyetler devam eder.

    İhtilalci işçi köylü partisi de çalışmalarına devam eder. Ancak aranmakta olan Doğu Perinçek Nazilli’ de Beşparmak  Dağlarında bir mağarada saklanmaktadır. İbrahim Kaypakkaya  Bölge Komitelerini bölgelerine gönderir. Bölge delegelerinin bir kısm ölü bir kısmı diri yakalanır.  İbrahim ve Muzaffer Oruçoğlu Malatya-Dersim srumlusudur. Yakalanmalar üzerine Doğu İbrahim’i  görüşmeye çağırır. Aralarında sert tartışma yaşanır. İbrahim örgütten ayrıldığını açıklayarak gider.

    İbrahim kaypakkaya, Muzaffer Oruçoğlu, Hikmet Şenses,  Muharrem Çiçek v.s.Türkiye Kominist Partisi Marksist-Leninist (T.K.P.-ML) örgütünü kurdu. Askeri kanat olarakta T.K.K.O yu Kurdu. Daha sonra sorumlu olduğu Dersime gitti. Çatışmada yaralandı. Diyarbakır cezaevinde öldü.16 mayıs 1973.

 

                     MİLLİ  DEMOKRATİK DEVRİM (M.D.D.)

     Milli demokratik devrim, sosyalist mücadelede Antiemperyalist ve Antifeodal mücadeleyi içerir. Leninizmin zorunlu aşamasıdır. Lenin ve Stalin’ in katıldıkları 3. Enternasyonalde ortaya atılmış, Mao tarafından kabul edilmip işlenmiş bir tezdir. Bağımlı-Yarıbağımlı feodal(sömürge- yarı sömürge) ülkelerde geçerlidir.

     Küçük burjuva reformistlerinin öncülüğünde (Sivil-Asker bürökrasi ve aydınlar) yapılan demokratik hakların geliştirilmesi, Toprak reformu, Ülkenin tam bağımsızlaştırılması, dil ve din sorunun çözülmesi  Ulusal ekonominin geliştirilmesi v.s. Demokratik devrimlerdir.  Proleteryanın öncülüğünde yapıllan devrim sosyalist devrimdir. Türkiye gibi yarı sömürge ülkelede sosyalist devrim gerçekleşmez. Önce M.D.D yi gerçekleştirmek gerek. Çünkü temel çelişme, tayın edici çelişki emperyalizm ile halk arasındaki çelişkidir. Bu durumda proleterya partisinin görevi: Milli cephenin başına geçip bağımsızlık bayrağını yükseltmektir. Bu aşamada çeşitli ittifaklardan yararlanıp ekonomik mücadeleyi siyasi mücadeleye dönüştürmek esas alınmalıdır. İleriki aşamalarda yapılacak olan proletaryanın öncülüğü için sübjektif şartların(Bilinçlenme-Örgütlenme ve Milli cephenin kurulmuş olması) olgunlaşmış olması gerekir.

                                

                          MİLLİ  DEMOKRATİK  DEVRİMİN  UNSURLARI 

   1-Milli demokratik devrim özünde bir köylü devrimidir. Program, köylülerin  objektif taleplerine cevapveren  programdır. Bunun doğal sonucu olarak sınıf mevzilenmesinde köylüler devrimin temel gücünü teşkil eder. Sömürge ülkelerde işçi sınıfı gelişmiş kapitalist ülkelere göre zayıftır.  Şehirlerde emperyalizmin denetimi çok kuvvetlidir. Bu yüzden Milli Devrimin izleyeceği rota kırdan şehre doğrudur. Çünkü üsler ancak kırda kurulur.

    2- Halk savaşı 4 aşamadan geçer

     A-Elde olanı koruma aşamas

     B-Gerilla üsleri kurma koruma aşaması

      C-Düzenli orduya geçiş denge aşaması

      D-Düzenli ordu savaşı , karşı saldırıya geçiş aşaması

     Görüldüğü gibi halk savaşında şehirlerin rölü ikincidir. Milli Demokratik Devrimde temel gücün işçiller değil köylüler olmasının nedeni işçi sınıfının zayıf olması ve öz örgütünden yoksun olmasıdır.

                                 EVRİM- DEVRİM AŞAMASI

        Marks, Lenin ve Engels devrimci mücadeleyi iki aşamaya ayırır. Evrim  Devrim aşamaları. Her iki  aşamada mücadele şekilleri  değişiktir. Devrim aşaması kısa dönemdir, kurulu düzenin yıkılmasıdır. Taktik hücumdur. Evrim aşaması uzundur. Bu dönemde proleterya partisinin görevleri, Proleterya ve müttefiklerini   bilinçlendirme örgütlendirme ve devrim aşamasının sosyal ve pisikolojik şartlarını hazırlamaktır.

      Lenin’e göre emperyalist dönemde bütün ülkelerde kesintisiz defrim anlayışı  içinde proleterya devriminin objektif şartları vardır. Üretici güçlerin ulaşmış olduğu seviye devrim yapmak için olgundur hazır olmayan sübjektif şartlardır. Emperyalizmin2. Bunalım dönemi(Feodal  sömürge- yarı sömürge ülkeler) İster 3. Bunalım dönemi(Kapitalizmin geliştiği ülkeler) de Evrim devrim aşamaları iç içedir. Nerede başlar nerde kesilir belli değil.

      Bir ülkedeki emperyalist hegemonya bağımsız bir milli burjuvazinin gelişmesine engel olduğundan ülke kapitalist bir ülke olsa bile, var olan kapitalizm kendi iç dinamiği ile gelişmediği için çarpıktır. Emperyalizme göre biçimlenmiştir. Bundan dolayı ülkede krız vardır.  Emperyalist hegomonya altındaki bütün ülkelerde milli krız vardır. Bu ise devrimin sürekliliğini ve evrim devrim aşamalarının iç içeliğini ve silahlı mücadelenin objektif şartlarını mevcut kılmaktadır.

                                                  KAYNAKLAR

      1-Mahir- ( Onların  öyküsü)      Turhan Feyizoğlu        Ozan  Yayıncılık

       2-Deniz  (Bir İsyancının  İzleri)  Turhan Feyizoğlu      Su  Yayınları

       3-Değişimin Diyalektiği  ve  Devrim   Server Tanilli    Cumhuriyet Kitapları

       4-İki Adalı (Hüseyin  Cevahir—Ulaş  Bardakçı)  Turhan Feyizoğlu  Alfa  basım

       5-İbrahim(Ser verip sır vermeyen Devrimci Önder)   Salih Aksoy   Kalipso yayınları

        6-Türk Halk Hareketleri Ve Devrimler    Çetin Yetkin    Say Kitap Pazarlama

        7- Emperyalizm,  Sosyalizm  Ve  Türkiye    Yordam Kitap

        8- 12 Eylül  Nedir       Derleniş Yayınları

        9- Fikir Kulüpleri Federasyonu  Turhan  Feyizoğlu    Ozan  Yayıncılık

        10- Yarılma  Gün  Zileli   İletişim yayınları

         11- Leninizmin  İlkeleri   J.  Stalin  Sol Yayınları

         12- Şeyh  Bedrddin   A.  Cerrahoğlu   Çığ  Yayınları



1974 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAŞARISIZ DARBE GİRİŞİMİ - 23/08/2016
Ülkemiz tarihinde görülmemiş biçimde kanlı bir darbe girişimine sahne oldu. Sivil halk bombalandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandı
YENİ ANAYASA LAİKLİK TARTİŞMALARI VE OSMANLICILIK - 23/05/2016
Bu yıl bir mayıs bayramı (2016) yeni anayasa ve Laiklik tartışmaları altında kutlandı. Hak-İş Sakarya’da dua ile kutlarken Memur-Sen Kahramanmaraş, Türk-İş Konya’da Kuran okutarak kutladılar.
İTAAT- BİAT VE ÖZGÜRLÜK - 16/04/2016
Şimdiki Cumhur Başkanı Recep Tayip Erdoğan Başbakanken “Taraf olmayan bertaraf olur” diyerek hükümete (Siyasi güce) taraf olunmasını, itaat edilmesini istedi. Aksi takdirde itaat etmeyenlerin yok edileceğini açıkça beyan etti.
TÜRKİYE’DE EĞİTİM SİSTEMİ - 24/02/2016
Bir toplumun, bir milletin varmak istediği hedefi ya da varmak istediği noktayı gerçekleştirecek olan o toplumun insanlarıdır. O toplumun beyin gücüdür. Bunu şekillendirecek tek faktör eğitim faktörüdür. Dolayısıyla siz nasıl bir düzen, nasıl bir sis
IŞiD-DAİŞ TERÖR ÖRGÜTÜ - 09/01/2016
İşid terör örgütü bu gün dünyanın baş belası olmuştur. Nedir bu Işid? Nereden çıktı, kim koruyor, son hedefi nedir?
Aydınlanma - 28/11/2015
Aydınlanma konusu üzerinde çalışan sosyolog ve bilim adamları birkaç tanım üretmişler. Bazıları şunlar.
NEDEN C.H.P (CUMHURİYET HALK PARTİSİ). - 14/05/2015
Yazıma bir kıssa (temsil) ile başlamak istedim.
YENİ OSMANLICILIK - 22/04/2015
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Ve Kalkınma Partisi(A.K.P) sözcülerıyle Yandaş medya koro halinde Yeni Türkiye sloganıyla yatıp Yeni Türkiye sloganıyla kalkıyorlardı.
BAŞKANLIK SİSTEMİ - 21/03/2015
Yakın geçmişimizde yapılan anayasa referandumuyla cumhurbaşkanını halkın seçmesi, yetmez ama evetçilerin katkısıyla kabul edilmişti.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam74
Toplam Ziyaret354271
Saat
Hava Durumu
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028