• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Karsniya-KAPI-K%C3%96Y%C3%9C/387816791306924?fref=ts
  • https://twitter.com/karsniyali
    • 6. Acı Su ve Yayla Festivalinden
    • Kışlalarımız (Yaylalar)
    • Oktay AKPINAR'ın arşivinden
    • Yasak'dan
    • Panteb'dan
    • Sözü olan erlerin meydanı "Cami Kapısı"
    • Kürdevanın eteğinde "Karsniya Koyunları"
    • Muhtarımızın
    • Festivalimizden 2019
    • Karsniya'da Kış
    • Ertuğrul AKPINAR arşivinden
    • Cami Kapısı Sohpetlerinden
    • Şifa kaynağımız "ÇERMİK"
    • Camimiz
    • Alettebler
    • Karsniyaspor Antrenmanda
Necat BAYRAKTAR
necatbayraktar@hotmail.com
Hopalıyım, Eşkıyayım, Özür Dilemem.
13/01/2013

      Demokrasi esas itibarı ile bir hak arama, var olan hakları koruma ve yeni haklar elde edebilme olanakları yaratan toplumsal yapılanmanın adıdır. Her hak mücadele ile kazanılır ya da korunur. Bu hakkı kullanmak için önce farkındalık yani bilinç gerekir. İnsanlık tarihine baktığımızda demokratik haklarını elde etmek veya var olan haklarını korumak için mücadele edenler de, bu uğurda hayatını verenler de çok olmuştur. Toplumlar tarihi bu mücadelenin örnekleri ile doludur.

     Hak arama tarihinin simgesi köle Spartaküs olmuştur. Eğer istediklerini elde etme mücadeleleri olmasaydı bu gün insanlık hala ilkel hayatı veya kölelik rejimini yaşıyor olacaktı. Ama artık yaşamıyor.  Kölelik rejimi mücadele edenler sayesinde kitaplarda anlatılan bir masal gibi kaldı tarihin derinliklerinde.

     Zamanla her şey değişir. Bazı hakların hak olmasının bile anlamı kalmaz. İnsanlığın önüne yeni mücadele alanları çıkar. Kimin aklından geçerdi ki Türkiye’nin Amazonu olan Çoruh Nehri’nin önüne bentler yapılacak. Yörenin insanlarını bağlarını bahçelerini kuşlarını börtü böceğini besleyen nehrin önüne beton yularlar vurulup, Artvin’in büyük vadileri arasına sıkıştırılacak.

     Hidroelektrik Santralleri de aklımızdan geçmezdi. Ama günümüzde yeni mücadele alanlarından biri de; yaşanılan doğaya sahip çıkarak (HESLERE) karşı mücadele olmuştur. HES denilen bu projelerin halkın içme sularına doğasına yaşam alanlarına birer büyük darbe olacağının farkına varan yöre halkları onlara karşı Türkiye genelinde büyük mücadeleler başlatmışlardır. Birçok yerde çok önemli dirençler gösteriliyor.

 

     Artvin’de Car at Tepede, Ege de Kaz Dağları’nda, Kastamonu da Kürede, Kütahya da ve daha birçok yerde siyanürlü öldürücü tahrip edici kazançlara karşı mücadele ediliyor. Ülkenin çok değişik yerlerinde derelerin satılmasına karşı durulup yaşama hakkına sahip çıkılıyor.

 

     Geçmişte daha güzel bir dünya için mücadele eden Artvinlilerin binlercesi karakollardan geçti. 938 Artvinli sıkıyönetim Mahkemelerinde yargılandı. Yurt dışına kaçıp vatansızlık duygusu yaşayanlar oldu. Yüzlercesi ceza evlerinde yattı. Çok kişi işkence gördü. Üç kişi işkencede, 40 kişi kurşunlarla öldürüldü.

 

     Tarihin tekrarındaki ironiye bakın ki, dün daha güzel bir dünya ve daha yaşanılır bir Türkiye için mücadele edenlere *terörist* diyorlardı. Bu gün HESLERE, yaşama hakkını gasp eden kirli kazançlara karşı çıkanlara da EŞKIYA dediler. Bu mücadeleye bütün ruhuyla ve bedeniyle katılan Metin LOKUMCUYU öldürdüler.  Yaşama haklarına sahip çıkan birçok gencide suçluymuş gibi ceza evlerine gönderdiler.

 

     Bu da yetmezmiş gibi kendilerini *Artvinliler Birliği* olarak tanımlayan Artvinli BRÜTÜSLER Artvin’in derelerine, orada yaşayan halka haksız yere ceza evlerine gönderilen gençlere sahip çıkmaları gerekirken, haksızlığı yapanlara sahip çıktılar. Metin Lokumcuyu öldürenlerin derelerimizi elimizden almaya çalışanların yanlarında yer aldılar.

     Bazı yerel internet sitelerinde duyurular yayınlayarak Hopa da bir basın açıklaması yapacaklarını ve başbakana Artvinliler adına özür mektubu göndereceklerini duyurmuşlardı. Bazı tüzel kişilikler ve yöre dernekleri de bu kirli oyuna destek çıktılar. Onların duyurularının sitelerinde yayımlayarak taşeronluk yaptılar.

     Yöre dernekleri adını taşıdığı yörenin kültürünü yaşatmak, yöreye katkı sağlamak, oraya yapılacak haksızlıklara engel olmak için kurulur. Söylenenin tam tersini yapıp dereleri satanların yanında yer almak nasıl bir çelişkidir? Kaç tane yöre derneği o *Birliğin* yanında yer aldı? Henüz bilmiyoruz. Zamanla öğreneceğiz. Ama bu çelişki nasıl bir güven duygusuna denk düşer? Onu herkes kendi vicdanında sorgulamalıdır.  

     Pazartesi günü Hopa’da basın açıklaması yapacak olan Artvinli BRÜTÜSLERİ onların yanında yer alanların tümünü kınıyorum.  Artvinlilerin vermediği bir yetkiyi onlar adına kullanmalarına büyük bir saygısızlık hatta ihanet olarak görüyorum.

     Başbakan yaşama haklarına sahip çıkan Hopalılara EŞKİYA demiş. . Ben de diyorum ki; Hopalıyım. EŞKİYAYIM. Ve asla ÖZÜRDİLEMİYORUM. necatbayraktar@hotmail.com       19. 06. 2011

Necat BAYRAKTAR ///

 

 

 

 

 

 

 

 

 



1978 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KÜRDEVAN - 19/12/2018
Umut tarlasına tohum ekerken Yoksulluğun bileğini bükerken Yeni hedeflere kürek çekerken Türlü yola düşünceye başvurduk Hayal dünyamızı yeniden kurduk
Diyorum - 25/02/2017
Siyaset yapanın koluna sazı Almasına artık hayır diyorum Beş asır öncenin - davullarını Çalmasına artık hayır diyorum
Algı yönetimi: Ne demektir? - 16/01/2017
Ülkemizde son bir yıl içinde çok kullanılan bir kavram... Peki nedir algı yönetimi? Toplumun algılarını özellikle siyasette kontrol etme istenilen doğrultuda yönlendirmektir.
Burası Türkiye Yıl: 2014 - 16/05/2016
4 Bin çocuk için taciz davası açıldı. Her ay 650 çocuk için adli tıpa taciz davası geliyor. Zorla evlendirilen kız çocuk sayısı: 31 bin 337
EFKÂR TEPESİ - 21/02/2016
İstemem ne küpe ne altın zincir Su altında ağlar beyaz bir incir Cerattepe gitse yüreğim sancır Dere sesi /dalga sesi / çay sesi Selam memleketim Efkâr Tepesi
Bir Kuş - 01/01/2016
bir ben varım bir de turna yanımda Bir kuş bakışındayım dostum Rüzgârlara karıştı ıslıklarım Zaman mı önümde benim Ben mi arkasındayım zamanın bilmiyorum
Zehirli Dil - 30/10/2015
Ezop ve Dil başlıklı bir yaşanmış öykü olduğunu okuduk. Sanıyorum çok kimse bilir. Onu burada anlatmayacağım.
Haddini Bilmek: - 12/08/2015
Özellikle siyasilerin ağzından bu günlerde sık, sık duyduğumuz ‘’haddini Bilmek’’ deyimi dilimizde çok kullanılan deyimlerden biridir.
Gezinin İkinci Yıl Dönümü: - 31/05/2015
Toplumsal Tarihimize “GEZİ OLAYLARI” olarak geçen eylemlerin ikinci yılındayız. Herkesin bildiği gibi… İstanbul da Gezi Parkının bulunduğu alana AVM yapılması amacıyla başlayan hükümet girişimine o çevrede yaşayan insanların karşı çıkışıyla başlayan
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret359086
Saat
Hava Durumu
AlışSatış
Dolar35.672935.8158
Euro37.207437.3565